Choose language
Visma Net (15)

1

Hög belastning och övertid – ett strukturellt problem

66 % av de anställda på ekonomiavdelningar upplever hög eller mycket hög arbetsbelastning, och 48 % arbetar övertid varje vecka för att hinna med sina uppgifter. Detta påverkar inte bara arbetsmoralen utan också produktiviteten. Chefer och större företag är särskilt drabbade. Genom att automatisera repetitiva och manuella uppgifter kan företag minska arbetsbelastningen och frigöra tid för mer strategiska och värdeskapande uppgifter.

66

PROCENT
Anger hög eller mycket hög arbetsbelastning för sin ekonomiavdelning

48

PROCENT
Arbetar övertid varje vecka för att hinna med manuella ekonomiska processer.

57

PROCENT
Av chefer upplever övertidsarbete som vanligt, vilket påverkar deras tid för strategiska beslut.

 

2

Manuellt och repetitivt arbete – en bromskloss för effektivitet

55 % av de tillfrågade tillbringar minst en hel arbetsdag i veckan på manuella och repetitiva uppgifter. Dessa uppgifter skulle kunna automatiseras för att frigöra tid för mer värdeskapande aktiviteter. Större företag, särskilt inom bygg och fastighet, är de som är hårdast drabbade. Genom att automatisera dessa repetitiva arbetsuppgifter kan företag förbättra sin effektivitet och minska risken för fel.

55

PROCENT
Spenderar minst en arbetsdag per vecka på manuella, repetitiva uppgifter på grund av föråldrade system. 

65

PROCENT
Av större företag är de som drabbas hårdast av manuella processer.

62

PROCENT
Känner att övertidsarbete bidrar till stress och påverkar deras hälsa negativt.

8 av 10 chefer planerar systembyte

Många ekonomiavdelningar prioriterar en välförtjänt uppgradering. Ett byte kan ta mindre än 6 månader, men processen från beslut till genomförande kan ta över ett år. Vänta inte för länge.

 

Visma Net mobile

3

Hantering av fakturor och bokslut – processer som kräver övertid i onödan

Fakturahantering är den mest tidskrävande uppgiften på ekonomiavdelningen, enligt 47 % av de tillfrågade. Dessutom upplever många att bokslut, särskilt månads- och kvartalsbokslut, också tar upp betydande tid och leder till övertid. Genom att automatisera fakturahantering och bokslutsprocesser kan företag minska både arbetsbördan och risken för fel, samtidigt som arbetsflödet blir smidigare.

47

PROCENT
Uppger att fakturahantering tar mest tid, ofta på grund av manuella processer i föråldrade system.

35

PROCENT
Anger att bokslutsarbetet (specifikt årsbokslut) är den period då övertidsarbete är som mest vanligt.

72

PROCENT
Anger att de endast har grundläggande automatisering i sina affärssystem.

4

Akut behov av systembyte och modernisering

 

Åtta av tio chefer ser ett systembyte som nödvändigt inom de kommande tre åren, och för många är behovet mer brådskande – fyra av tio planerar att byta ut sitt nuvarande system redan inom ett år. Den främsta drivkraften bakom detta är en önskan om att förbättra användarupplevelsen och funktionaliteten, med ett särskilt fokus på att skapa en mer kostnadseffektiv verksamhet.

Det är tydligt att majoriteten av de tillfrågade anser att nuvarande affärssystem begränsas av manuella processer och bristande integrationer, vilket försvårar snabbt och korrekt beslutsfattande. Genom att uppgradera till mer moderna och automatiserade lösningar hoppas företag inte bara på en mer smidig och användarvänlig upplevelse, utan också på att spara tid och pengar på längre sikt, vilket hade ökat konkurrensförmågan.

94

PROCENT
9 av 10 chefer ser affärsrisker med att fortsätta med nuvarande affärssystem.

31

PROCENT
Av cheferna anser att affärssystemet de har idag begränsar förmågan att skala upp verksamheten

28

PROCENT
Av cheferna anser att nuvarande affärssystem gör det svårt att fatta snabba och välgrundade beslut.

Ladda ner hela rapporten

Öppna hela rapporten

Visma Net ekonomiavdelningen rapport 2024

 

Om undersökningen *

Undersökningen är genomförd av insikts- och konsultföretaget Trakkster på uppdrag av Visma Net. Under perioden 30 september till 4 oktober 2024 har sammanlagt 784 intervjuer genomförts med personer 18+ år, som arbetar på ekonomiavdelningar på svenska företag med en omsättning mellan 50 miljoner SEK och 1 miljard SEK, och som använder affärssystem i sitt dagliga arbete.